Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Brusu i Blacu

Naručilac: Ministarstvo finansija, sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU)

Dužina trajanja projekta: 26 meseci

Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Brus-Blace su jedan od projekata na kojima je kompanija “Lotex group”  sarađivala sa Evropskom unijom u oblasti razvoja životne sredine.

Radovi obuhvataju projektovanje i izgradnju potpuno funkcionalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Cilj ovog projekta je razvoj sistema za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u opštinama Brus i Blace, gde postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda ili ne rade (Blace) ili ne postoje (Brus). Zbog toga se neprerađene otpadne vode ispuštaju direktno u reku. Projekat uključuje rehabilitaciju i proširenje postojećih sistema za prikupljanje otpadnih voda, kao i izgradnju novih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za Brus i Blace.

U letnjim periodima je tok reke  veoma nizak, i pretvara korito reke u otvorenu kanalizaciju, što ujedno stvara probleme sa  neprijatnim mirisom u okolini.

Ovim projektom unapređuje se zaštita reka Blatašnice i Rasine i veoma važnog hidroakumulacionog jezera Ćelije od zagađenja koje ispuštaju neprerađene otpadne vode, a koje služi kao glavni izvor vodosnabdevanja stanovnika Kruševca, Aleksandrovca, Varvarina, Ćićevaca i Trstenika.

Shodno tome, značajno će se poboljšati životni standard i zdravlje građana a Srbija  će se na ovaj način približiti ekološkim standardima Evropske unije.