Kej oslobođenja u Zemunu

Lotex group izvodio je radove na rekonstrukciji Keja Oslobođenja u Zemunu u dužini od 1152m.

Najizazovnija u estetskom i tehničkom smislu saobraćajnica, Kej oslobođenja, nalazi se u okviru Prostorno kulturno istorijske celine “Staro gradsko jezgro Zemuna”, kulturnom dobru od velikog značaja, koje ima svojstvo spomenika kulture.

Projektom rekonstrukcije obuhvaćene su saobraćajne površine, rekonstrukcija postojeće i izgradnja nedostajuće infrastrukture.

Izgrađena je nova vodovodna mreža, osim toga, prema projektu izgrađen je i novi kolektor kišne kanalizacije. Rekonstruisan je deo postojeće i izgrađena je nova fekalna kanalizacija na koju su privezani svi kućni priključci.

Prilikom rekonstrukcije primenjena je sitna kamena kocka na površini od 10.000 kvadrata, asfalt, kao i klinker opeka, a na raskrsnici ulica Zmaj Jovine, Karamtine i Keja oslobođenja formiran je kružni tok, koji će značajno poboljšati odvijanje saobraćaja u ovom delu grada. Obnovljeno je javno osvetljenje, uz uvođenje novih stubnih mesta. Zamenjene su sve svetiljke savremenim LED sijalicama kao i postojeći stubovi novim metalnim stubovima sa lirama.

Kej oslobođenja je tradicionalni simbol Zemuna, a ovom rekonstrukcijom vraćen je sjaj starog Zemuna u cilju očuvanja tradicije, identiteta, kulturno-istorijskog i prirodnog ambijenta.