Sanacija mosta preko Zapadne Morave

Lotex group je otpočela sa radovima na hitnoj sanaciji i rekonstrukciji mosta preko Zapadne Morave, na putu Mrčajevci-Slatina.

Most u Opštini Čačak, koji spaja sela Mršinci i Mrčajevci, je jedini most od Čačka do Kraljeva, a trenutno je preko njega privremeno obustavljen saobraćaj.

Usled velikih poplava koje su krajem 2020. godine pogodile Čačanski kraj i Zapadnu Srbiju, mnogi infrastrukturni objekti, uključujući predmetni most, su oštećeni. Trasom dugom 9km, na deonici preko mosta, se ne može više prolaziti teretnim vozilima.

Osim oštećenja postojećeg kolovoza u cilju bezbednog dvosmernog saobraćaja, glavni defekt ovog mosta jeste nedostatak jednog stuba, što je dovelo do dodatnog pucanja susednog stuba i dalje oštećenje ležišne grede.

Izvođenjem radova na rehabilitaciji mosta obezbediće se  stabilnost, nosivost i upotrebljivost samog mosta.

Ojačanjem konstrukcije povećaće se opterećenje mosta u skladu sa Evropskim standardima,  uz korišćenje najsavremenijih materijala i tehnologija. Ovom rekonstrukcijom povećaće se otpornost mosta ne samo protiv potencijalnih poplava većih razmera, već i protiv zemljotresa, ojačanjem visokih stubova u reci.

Proširenjem kolovoza biće obezbeđeno neometano odvijanje saobraćaja u oba smera istovremeno.